You are currently browsing the Videotorium site of the organization Széchenyi István University. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Logisztika régen és most: Időutazás Hannibál elefántjaitól az óriás konténerhajókig

1292

Logisztika régen és most: Időutazás Hannibál elefántjaitól az óriás konténerhajókig


Mi a közös az ókor nagy háborúiban, a török hadjáratokban és napjaink fegyveres konfliktusaiban? A logisztika kiemelt jelentősége. Ahogy egy híres admirális mondta: „Nem tudom, mi a logisztika, de az ördögbe is, biztosan nagy szükségem lenne rá!”

Az előadás során a hallgatóság megismerkedhet az ókor és középkor logisztikai kihívásaival (Elefántokkal az Alpokon át? Felépíteni a piramisokat?) és az akkori technológia válaszaival.

Szó lesz ezenkívül napjaink modern logisztikájáról is: Óriáshajók, melyek nem tudnak a La Manche csatornán közlekedni méretük miatt, óriásgépek melyek miatt át kell építeni a repülőtereket és 2,5 kilométer hosszú vasércszállító vonatok.

És mert nem csak a méret a lényeg: Hogy lehet az, hogy egy futárszolgálattal feladott kis doboz 24 óra alatt a föld túlsó oldalán kézbesítésre kerül?

Mindezeken túl szó lesz sok egyéb érdekességről is a logisztika és az áruszállítás világából.

More Less


Junior Egyetem

Dr. Péter Németh (lecturer)

38:12

16 April, 2013

Gábor Szűr

21 February, 2014

1292
<iframe width="480" height="385" src="//sze-gyor.videotorium.hu/en/embed/7660" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download