Ön jelenleg a(z) Széchenyi István Egyetem Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Hét ajtó száz esztendeje – Nagyító alatt Bartók operája, A kékszakállú herceg vára

441

Hét ajtó száz esztendeje – Nagyító alatt Bartók operája, A kékszakállú herceg vára


Idén lesz 100 éve, hogy Bartók megkomponálta Balázs Béla misztériumjátékát zenébe öntő egyetlen operáját. A mű mára elnyerte méltán kitüntetett helyét a világban, mondhatni az egyik legfrekventáltabb magyar alkotás. További gondolatokra késztető, jelkép erejű gondolatait a zene nem csupán alátámasztja, vagy fölerősíti, de a nélkül nem tarthatnánk számon ily becsben. Sajnos, részben épp említett színpadi reneszánsza okán el-elhomályosul az a kivételes zeneszerzői koncepció, amit újra-meg újra érdemes – ha csak részleteiben is, de – megismerni, megcsodálni, s rajta keresztül Bartók teremtő géniuszához is közelebb férkőzni.

több kevesebb


Zene

széchenyi tudományos est, Bartók, opera, kékszakállú herceg vára

Olsvay Endre (előadó)

55:38

2011. június 8.

Szűr Gábor

2011. augusztus 29.

441
<iframe width="480" height="385" src="//sze-gyor.videotorium.hu/hu/embed/3254" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés

Csatolmány letöltés

június 8_SZTE.pdf