Ön jelenleg a(z) Széchenyi István Egyetem Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Hallás és élmény - avagy élmény-e a hallásélmény?

285

Hallás és élmény - avagy élmény-e a hallásélmény?


Tudtad, hogy a „hallásélmény” az átfogó tudományos elnevezése annak, amit hallasz? Hogy ennek hány százaléka zajlik az agyban és miért is van két fülünk? Egyáltalán, meddig nem káros zenét hallgatni az mp3-lejátszón? A hallásakusztika sok érdekességet rejt, amelyet műszaki és mérnöki szempontból vizsgálhatunk. Olyan kérdésekre keressük a válaszokat, hogy miként alakul ki az agyban a hallásélmény, hány csatornára is van szükségünk, miért nem jó a fejhallgatós zenehallgatás, mire képes egy modern virtuális-valóság-szimulátor, vagy éppen mekkora hanghatással járna a halálcsillag felrobbanása. Az utóbbira válaszolok: semekkorával, még ha létezne is. A többi kérdésre pedig a helyszínen kaphattok válaszokat. Sőt, még ideiglenesen a vakok és látássérültek helyzetébe is beleképzelhetitek magatokat, ha kipróbáljátok, miként igyekeznek hallásuk útján tájékozódni!

több kevesebb


Junior Egyetem

Dr. Wersényi György (előadó)

56:02

2013. március 20.

Szűr Gábor

2014. február 24.

285
<iframe width="480" height="385" src="//sze-gyor.videotorium.hu/hu/embed/7709" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés