You are currently browsing the Videotorium site of the organization Széchenyi István University. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Színtani játékok

341

Színtani játékok


Csecsemő korunktól megszoktuk, hogy színes világ vesz körbe minket. Élvezzük a színek szépségét és azt is tudjuk, hogy sokszor rendkívül fontos információt hordoznak. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szín egy egyszerű, egyértelmű dolog. Megvizsgálva azt, hogyan is érzékeljük a színeket, rá kell jönni, hogy a színlátás mégsem olyan könnyű téma, mint elsőre látszik.

A színek tanulmányozásából kiderül, miért látja kisebb-nagyobb mértékben másként az árnyalatokat minden ember, hogyan tudunk tiszta színeket előállítani majd újakat kikeverni, miért nem tud minden színt visszaadni a legdrágább fényképezőgép és monitor sem, miért látunk színes utóképeket, ha sokáig nézünk egy képet, ... és még sok más érdekes dolog.

Néhány villanás az előadásból:

- Tudtad, hogy a legtöbb állat nem színvak, de sokkal kevesebb árnyalatot érzékel, mint az ember?

- Tudtad, hogy egy egyszerű CD lemezből színképelemző készülék fabrikálható?

- Tudtad, hogy miért vörös, zöld és kék a TV-k és monitorok három alapszíne?

- Tudtad, hogy a színek megfelelő megválasztásával a mozgás illúziója is kiváltható?

More Less


Junior Egyetem

48:47

14 May, 2013

Gábor Szűr

21 February, 2014

341
<iframe width="480" height="385" src="//sze-gyor.videotorium.hu/en/embed/7661" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download