Ön jelenleg a(z) Széchenyi István Egyetem Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Színtani játékok

341

Színtani játékok


Csecsemő korunktól megszoktuk, hogy színes világ vesz körbe minket. Élvezzük a színek szépségét és azt is tudjuk, hogy sokszor rendkívül fontos információt hordoznak. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szín egy egyszerű, egyértelmű dolog. Megvizsgálva azt, hogyan is érzékeljük a színeket, rá kell jönni, hogy a színlátás mégsem olyan könnyű téma, mint elsőre látszik.

A színek tanulmányozásából kiderül, miért látja kisebb-nagyobb mértékben másként az árnyalatokat minden ember, hogyan tudunk tiszta színeket előállítani majd újakat kikeverni, miért nem tud minden színt visszaadni a legdrágább fényképezőgép és monitor sem, miért látunk színes utóképeket, ha sokáig nézünk egy képet, ... és még sok más érdekes dolog.

Néhány villanás az előadásból:

- Tudtad, hogy a legtöbb állat nem színvak, de sokkal kevesebb árnyalatot érzékel, mint az ember?

- Tudtad, hogy egy egyszerű CD lemezből színképelemző készülék fabrikálható?

- Tudtad, hogy miért vörös, zöld és kék a TV-k és monitorok három alapszíne?

- Tudtad, hogy a színek megfelelő megválasztásával a mozgás illúziója is kiváltható?

több kevesebb


Junior Egyetem

48:47

2013. május 14.

Szűr Gábor

2014. február 21.

341
<iframe width="480" height="385" src="//sze-gyor.videotorium.hu/hu/embed/7661" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés